De fleste av arkivene hos oss er fritt tilgjengelige og kan studeres på lesesalen vår, men det er noen unntak:

Uordnet arkiv

Enkelte arkiver kan være utilgjengelige for bruk på lesesal fordi de ikke er ferdig ordnet. Avhengig av arkivtype vil det noen ganger allikevel være mulig å få tilgang til slikt materiale gjennom en av våre arkivarer.

Klausulering

Noen arkivserier eller arkiver er sperret fordi de inneholder opplysninger som ikke skal være tilgjengelige for allmennheten. Taushetsbelagte opplysninger dreier seg først og fremst om personlige forhold, men kan også være saker av betydning for samfunnsikkerhet og beredskap lokalt, eller rikets sikkerhet. Taushetsplikten er regulert i forvaltningsloven.

Innsyn i klausulert materiale

Forvaltningsloven åpner for innsyn i dokumenter og arkiver som inneholder taushetsbelagte opplysninger for følgende to formål: partsinnsyn og forskerinnsyn. Man framsetter da en skriftlig innsynsbegjæring. Innsyn i denne typen materiale må ofte gå gjennom saksbehandler i den aktuelle kommunen, men vi veileder gjerne ved publikumshenvendelser.

Sperrefrist

Avhengig av opplysningens art er det satt ulike sperrefrister klausulert materiale. Hovedregelen er 60 års sperrefrist. Men enkelte type opplysninger har lengre frist, som for eksempel straffesaker, fengselsarkiv og helsearkiv (80 år), og opplysninger i barnevernssaker og adopsjonssaker (100 år).

Muggsopp og konserveringsmessige hensyn

Når det oppdages muggsopp i arkivmateriale blir det isolert og sperret for bruk inntil det er renset. Eldre arkivmateriale kan også være i så dårlig forfatning at det ikke tåler normal håndtering på lesesal. Det kan allikevel være mulig å bestille avfotografering av slikt materiale.


Relevante lenker