Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
MJRO1616

Pakken - om å finne en historie

På min første dag som arkivar og historiker i Sarpsborg kommune fikk jeg i oppgave å rydde i det gamle arkivet fra Varteig. Innerst på hylla, i et arkivrom i rådhuskjelleren, lå noen gråpapirpakker med hyssing rundt. Tilbake på kontoret i 3. etasje, åpnet jeg en av dem. 

Ant1b - Kopi

Anthon Kristiansen

Et stykke ned i bunken med bilag dukker det opp en lapp med flekker, fingermerker, og skitne brettekanter:

morfinflaske

Hva feilte det Anthon?

Regningen til fattigkassa for legebehandlinger ligger også bilagsbunken. På et bilag fra kommunelege Christophersen finner jeg både Anthon og fire av barna oppført: 

Rughalm

Gode naboer i Bygde-Norge før NAV

Fyringsved var nødvendig både til varme og matlaging. I bilagsbunken ligger flere lapper med godtgjørelse til en sambygding for levering av ved til familien på Gabrielhytta:

Liksvøp

Togbillettene

De siste bilagene i arkivet om familien på Gabrielhytta ligger øverst i bunken for året 1902, og avslører Anthon Kristiansen skjebne:

1901tellingen

Hvem var Anthon?

Nøden på Gabrielhytta og skjebnen til familien beskrives med noen få ord på disse lappene. De dårlige boforholdene, sult og sykdom. Det står nesten mer mellom de korte linjene. Hvem var Anthon og familien hans? På Digitalarkivet finnes folketellingen som ble gjort i Norge i 1900, året før han døde:

Gabrielhytta2016edited[1]

Gabrielhytta i Varteig

Gabrielhytta som Anthon og familien bodde på var i 1901 var en husmannsplass under gården Sikkeland, på Ise i Varteig. Anthon var en såkalt innerstmann som ikke eide huset, men leide rom der. Gabrielhytta sees så vidt i venstre bildekant på dette fotografiet fra 1950-tallet:

forumutklipp

E-posten

Et nettsøk på ulike stavemåter av navnet "Gabrielhytten" gir treff på Arkivverkets diskusjonsforum for slektsforskning. I en forespørsel fra noen år tilbake leter en dame etter hjelp til å finne opplysninger om slektninger som hadde hatt adresse Gabrielshytten i året 1900. En av dem hun nevner er en kvinne skal ha hatt et barn som het Anna.

protokoll

"Bare" bilag?

Regnskapsbilagene denne utstillingen er bygget på finnes nå i arkivdepotet ved IKA Østfold. Men slike bilag har ofte blitt borte i eldre og avsluttede arkiver.