AnnHansineGråbakgrunn.jpg

Anna Hansine, ca. 1920. (Foto: Ukjent)

 

Lena sender bilder. Navnene på papirlappene i arkivet får ansikter: Den unge Anna i slutten av tenårene. Voksne Anna sammen med moren, Karen Johanne. Og til slutt mormoren, Jensine, kona til Anthon.

annaKarenogJensine.jpg

Anna Hansine (t.v.) sammen med moren Karen Johanne Antonsdatter (t.h.), ca. 1960 (foto: Ukjent). Og Annas mormor, Jensine Hansdatter, ca.1920 (Foto: Adolf Johansen).

 

"Bestemor Anna var så utrolig snill", skriver Lena i e-posten.

"Hun flyttet til Degernes i mai 1915, og ble konfirmert der i oktober samme året. Hun hadde huspost på Hellerud gård rett utafor Oslo da hun møtte bestefar, som jobba ute. De gifta seg i september 1926, og i februar 1927 kom det første barnet."

Lena forteller at Anna hadde et nært forhold til sin stefar hele livet: 

"Alle ungene til Anna vokste opp i trua på at han var deres kjødelige morfar. At det ikke var tilfelle, var det jeg som fant ut på 90-tallet. Hun var en snill og gudfryktig dame, men hadde dårlig helse. Tuberkulose. Den ene lungen var bortoperert, og den andre virka dårlig. Under ungenes oppvekst var hun mye borte på lungesanatorier. Men da var svigermoren der, og heldigvis for ungeflokken levde hun til det yngste barnebarnet var 13 år. Bestemor var også en mester i håndarbeid, og strikka, hekla, gimpa, og broderte. Og hun hadde alltid kroneis i fryser'n" avslutter Lena.

Anna døde i 1973, 72 år gammel.

 

 

Jeg er så glad jeg fikk vite dette. At det gikk henne vel, lille Anna Hansine. 

 


Skrevet og tilrettelagt for nett av Antonia Reime Aabø, IKA Østfold 2017.

Takk til Lena Berg Nordli.