I etterkant av foredraget sender hun brev til Sarpsborg Kvinneråd og Sarpsborg Arbeiderpartis kvinneforening, hvor hun utfordrer dem til å opprette ”et mødrehjem hvor ulykkelige mødre som venter sin nedkomst kan ty hen.”

De tar utfordringen og får med seg Sarpsborg Lægeforening, og «Mødrehjemskomiteen» er snart et faktum. I komiteen sitter, foruten formand Sigrid Hafseth og Dr. Bretteville-Jensen, blant andre Katti Anker Møller selv. I oktober 1915 sender de et brev til Sarpsborg kommune med forslag om en plan for et mødrehjem i byen som skisseres slik:

 

«Et hjem spesielt for piker der venter sin nedkomst og er vanskelig stillet, hvor disse kan føde sit barn, beholde det og amme det, og bli under gunstige forhold indtil de atter kan komme ut i gode plasser med en betrygget eksistens både for sig og sit barn.

Under arbeidet med denne sak er imidlertid komiteen også kommet til den overbevisning at man mest praktisk til dette mødrehjem måtte kunne knytte et barselhjem med plads til kvinner der ønsker sig indlagt for den sedvanlige barseltid på 2-3 uker for at nyte god pleie i rolige forhold i modsætning til de ofte pinlige og urolige forhold i konens eget hjem.»

Dokument 1a - Kopi - Kopi

 

 

 

Dokument 1b - Kopi - Kopi

 

 

Og formansskapet tar opp saken

 

«Sak 385:

Enstemmig besluttet:

Det blir at meddele komiteen at Sarpsborg kommune ikke har fattet nogen beslutning om oprettelse av barselhjem, men at formandskapet gir tanken om et mødrehjem sin fulde tilslutning og henstiller til komiteen av al kraft at fortsette arbeidet herfor.» 

svar